• Tumblr-gebruiker in de spotlight: Lois van Baarle
Vertel eens wat meer over jezelf - wie ben je en wat doe je zoal?
Ik ben Lois, en ik beschrijf mezelf als illustrator/animator. Ik ben in verschillende landen opgegroeid (Amerika, Indonesië, Frankrijk en België), maar ben toch weer teruggekeerd naar mijn “home country” om Animatie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) te studeren en een carrière te beginnen als freelancer.Hoe is het je op professioneel vlak vergaan na je afstuderen? Vond je het lastig om als freelancer werk te vinden in jouw veld of viel dat eigenlijk wel mee?
Eigenlijk vond ik het wel meevallen. Dankzij het internet kun je snel in contact komen met klanten uit alle hoeken van de wereld. Als je werk op internet goed bekeken wordt, krijg je al snel verzoeken (waarvan niet alle interessant zijn, maar tot nu toe ook wel veel leuke!). Ook merkte ik dat het heel handig was om zowel met illustratie als met animatie bezig te zijn, waardoor ik veel verschillende soorten opdrachten kan doen. Tot nu toe gaat het in ieder geval best wel goed!In hoeverre spelen de sociale media en een online aanwezigheid in het algemeen een rol in jouw werk?
Een online aanwezigheid hebben is voor mij heel erg belangrijk. Ik heb over de jaren heen een fanbase opgebouwd die ontzettend handig bleek te zijn toen ik klaar was met school. Mijn werk wordt daardoor veel verspreid, gedeeld en bekeken op internet, wat er weer voor zorgt dat potentiële klanten mijn werk zien en sneller contact met me opnemen. Het is dus een bron van inkomen voor mij en ik ben er dus veel mee bezig. Ik heb geleerd dat als je een actieve fanbase op wil bouwen, je verder moet kijken dan alleen een website met je portfolio. Mensen willen op de hoogte gehouden worden en ook een beetje achter de schermen kunnen kijken. Daarvoor is mijn blog heel erg belangrijk: daar kan je zien waar ik mee bezig ben, en post ik ook regelmatig schetsen en WIPs (work-in-progress). Dit vond ik sowieso altijd leuk om te doen, maar nu is het ook een belangrijk onderdeel van mijn carrière geworden.Dit is een vraag die je ongetwijfeld vaak zult krijgen, maar ik stel ‘em toch: Hoe ga je als professional om met die gevreesde art block? Ik kan me voorstellen dat je niet 365 dagen per jaar even geïnspireerd bent?
Zeker niet! Voor mij helpt het dat tekenen een essentieel onderdeel is van mijn werk. Het is niet alleen maar een hobby of iets wat ik even voor de lol doe. Dus of ik het nou leuk vind of niet, ik moet wel aan de slag. Vaak is art block een soort drempel waar je overheen moet en als je even doorbijt, komt de inspiratie weer terug. Vaak denk je ook dat je werk waardeloos is en vraag je je af waarom je het doet. Maar als je een maand later terugkijkt naar wat je gemaakt hebt, zie je dat het best wel meeviel. Voor mij werkt het dus om gewoon te blijven tekenen, zelfs al zijn het ‘stick figures’ of iets simpels. Je hebt in 2009 met het Trichrome-project de HKU-Award gewonnen (deze wordt uitgereikt aan de meest vernieuwende en ondernemende afstudeerder van de HKU, red). Zou je ons wat meer over dat concept kunnen vertellen? 
Het Trichrome Project is een concept voor 3 korte animatiefilms. Trichrome is een fictief bedrijf dat ik heb bedacht, en dat geen producten verkoopt, maar 3 verschillende emoties. Elke animatiefilm gaat over een karakter die één van de emoties ervaart en in een kleurrijke wereld terechtkomt - een soort droom. Tot nu toe bestaat alleen de eerste, Trichrome Blue, die ik als afstudeerproject destijds heb afgerond. Op dit moment ben ik bezig met het afronden van de storyboards en wil ik zo snel mogelijk Trichrome Red en Trichrome Yellow animeren. Keep an eye out! :)Zijn er hier op Tumblr nog blogs die je ons kunt aanraden?
rennerei.tumblr.com - de super inspirerende artblog van Maren Marmulla. Goeie schetsen en WIPs.
loldutchpeople.nl - blijft grappig.
marleenhoorn.tumblr.com - blog van een vriendin van mij, Marleen Wellen (a.k.a Menah), die prachtig werk maakt.

Bedankt Lois!
Foto: Lois van Baarle

   Tumblr-gebruiker in de spotlight: Lois van Baarle

   Vertel eens wat meer over jezelf - wie ben je en wat doe je zoal?

   Ik ben Lois, en ik beschrijf mezelf als illustrator/animator. Ik ben in verschillende landen opgegroeid (Amerika, Indonesië, Frankrijk en België), maar ben toch weer teruggekeerd naar mijn “home country” om Animatie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) te studeren en een carrière te beginnen als freelancer.

   Hoe is het je op professioneel vlak vergaan na je afstuderen? Vond je het lastig om als freelancer werk te vinden in jouw veld of viel dat eigenlijk wel mee?

   Eigenlijk vond ik het wel meevallen. Dankzij het internet kun je snel in contact komen met klanten uit alle hoeken van de wereld. Als je werk op internet goed bekeken wordt, krijg je al snel verzoeken (waarvan niet alle interessant zijn, maar tot nu toe ook wel veel leuke!). Ook merkte ik dat het heel handig was om zowel met illustratie als met animatie bezig te zijn, waardoor ik veel verschillende soorten opdrachten kan doen. Tot nu toe gaat het in ieder geval best wel goed!

   In hoeverre spelen de sociale media en een online aanwezigheid in het algemeen een rol in jouw werk?

   Een online aanwezigheid hebben is voor mij heel erg belangrijk. Ik heb over de jaren heen een fanbase opgebouwd die ontzettend handig bleek te zijn toen ik klaar was met school. Mijn werk wordt daardoor veel verspreid, gedeeld en bekeken op internet, wat er weer voor zorgt dat potentiële klanten mijn werk zien en sneller contact met me opnemen. Het is dus een bron van inkomen voor mij en ik ben er dus veel mee bezig. Ik heb geleerd dat als je een actieve fanbase op wil bouwen, je verder moet kijken dan alleen een website met je portfolio. Mensen willen op de hoogte gehouden worden en ook een beetje achter de schermen kunnen kijken. Daarvoor is mijn blog heel erg belangrijk: daar kan je zien waar ik mee bezig ben, en post ik ook regelmatig schetsen en WIPs (work-in-progress). Dit vond ik sowieso altijd leuk om te doen, maar nu is het ook een belangrijk onderdeel van mijn carrière geworden.

   Dit is een vraag die je ongetwijfeld vaak zult krijgen, maar ik stel ‘em toch: Hoe ga je als professional om met die gevreesde art block? Ik kan me voorstellen dat je niet 365 dagen per jaar even geïnspireerd bent?

   Zeker niet! Voor mij helpt het dat tekenen een essentieel onderdeel is van mijn werk. Het is niet alleen maar een hobby of iets wat ik even voor de lol doe. Dus of ik het nou leuk vind of niet, ik moet wel aan de slag. Vaak is art block een soort drempel waar je overheen moet en als je even doorbijt, komt de inspiratie weer terug. Vaak denk je ook dat je werk waardeloos is en vraag je je af waarom je het doet. Maar als je een maand later terugkijkt naar wat je gemaakt hebt, zie je dat het best wel meeviel. Voor mij werkt het dus om gewoon te blijven tekenen, zelfs al zijn het ‘stick figures’ of iets simpels.

   Je hebt in 2009 met het Trichrome-project de HKU-Award gewonnen (deze wordt uitgereikt aan de meest vernieuwende en ondernemende afstudeerder van de HKU, red). Zou je ons wat meer over dat concept kunnen vertellen? 

   Het Trichrome Project is een concept voor 3 korte animatiefilms. Trichrome is een fictief bedrijf dat ik heb bedacht, en dat geen producten verkoopt, maar 3 verschillende emoties. Elke animatiefilm gaat over een karakter die één van de emoties ervaart en in een kleurrijke wereld terechtkomt - een soort droom. Tot nu toe bestaat alleen de eerste, Trichrome Blue, die ik als afstudeerproject destijds heb afgerond. Op dit moment ben ik bezig met het afronden van de storyboards en wil ik zo snel mogelijk Trichrome Red en Trichrome Yellow animeren. Keep an eye out! :)

   Zijn er hier op Tumblr nog blogs die je ons kunt aanraden?

   rennerei.tumblr.com - de super inspirerende artblog van Maren Marmulla. Goeie schetsen en WIPs.

   loldutchpeople.nl - blijft grappig.

   marleenhoorn.tumblr.com - blog van een vriendin van mij, Marleen Wellen (a.k.a Menah), die prachtig werk maakt.

   Bedankt Lois!

   Foto: Lois van Baarle